top of page

"Sava grāmata"-samtal med poeten Inga Pizāne


Det är mitt sätt att se och känna världen. Poesi är en del av mig, av vem jag är.

Inga Pizāne är en lettisk poet född i Krāslava. Hon skriver poesi och prosa, är aktiv inom det litterära området och fick år 2020 Ojārs Vācietis litteraturpris. Inga är intresserad av fotografi, film, samtal, tystnad, resor och läsning.


Inga Pizāne är författare till diktsamlingarna "Du är inte snö" (Tu neesi sniegs) (2016), "En vägg att isolera" (Siena, ko nosiltināt) (2019) och "Samma förtvivlan, men med blommor" (Tas pats izmisums, tikai ar puķēm) (2022). "Att aldrig ha träffats" (A Midsummer Night's Press), en diktsamling på engelska översatt av Jayde Will, gavs ut 2018.

Vilka faktorer (externa och interna) uppmuntrade dig att ge ut din första bok?


Interna – beredskapen att möta läsaren och kritikerna, beredskapen att släppa in dikterna i mitt liv, att påbörja en ny skrivfas. Externt – att ha tillräckligt med publikationer, att ha gått på litteraturskolor och seminarier. I mitt fall hjälpte poeten och min litteraturlärare Jānis Rokpelnis mig att ta det första steget mot en bok genom att ställa den enkla men nödvändiga frågan: "Inga, när ska du ge ut en bok?" Det var då vi började arbeta med den tillsammans.


Är det lättare att ge ut den andra och tredje boken än den första?


Ja, mestadels. Åtminstone var det så för mig, för när jag gav ut den första boken upplevde jag mycket förvirring och osäkerhet. Både när det gäller tekniska saker och ekonomi, och även känslomässigt – det fanns mer osäkerhet, mer ångest, mer tankar om hur boken skulle uppfattas och tas emot av andra. Med den andra och tredje har rädslan minskat, både på grund av erfarenheten och på grund av den allmänna känslan av att jag är på rätt väg. Eller, för att vara mer exakt, på egen hand. Jag litar mer på mig själv.


Kommer dikterna till dig eller bjuder du in dem?


Jag tror att det är både och, för dikten kan bara komma om det finns plats, en prioritering, en mening, en öppenhet hos en person. I korthet kan man säga att jag ser och översätter allt liv, hela världen och alla händelser i dikter. Det är mitt sätt att se och känna världen. Poesi är en del av mig, av vem jag är.


Kan vem som helst skriva poesi?


Alla kan försöka, men om alla kan göra det regelbundet och för alltid? Knappast. Det kräver ett starkt engagemang, en känsla av att detta är din livsväg, mycket tid för själva skrivandet och för aktiviteterna kring det, inklusive läsning. Men det kräver förmodligen också en poetisk uppfattning om livet, en känsla av att det du ser eller känner är värt att fånga. I mitt fall både i ord och i fotografier.


Vad är lättast att skriva om – glädje eller sorg?


Det är lättare att skriva om en stark, aktuell känsla som brister rakt ut. Ibland kan det vara en lugn, poetisk iakttagelse, men oftast kommer det också som en stark impuls, en känsla av att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt. Dock tycker jag att glädje oftare kräver att jag lever, och sorg kräver att jag reflekterar, att skriva ner saker och ting. Kanske är det därför som de sorgliga dikterna dominerar.


Hur många blommor skingrar förtvivlan? Och hur länge?


Ibland är det en enda röd blomma. Ibland räcker det inte med en bädd av rosor. Jag antar att det gäller för oss alla. Det beror på så många saker. Generellt sett har blommor förmågan att förbättra mitt humör, oavsett om de är plockade/köpta eller en gåva. Hur länge? Så länge de blommar. Så länge vi har kraft att betrakta dem och glädja oss åt dem.


Kommer det att finnas prosa eller bara poesi?


Det finns prosa. Jag har hållit det för mig själv för tillfället på grund av olika omständigheter och känslor, men jag hoppas innerligt att min prosa en dag kommer att se dagens ljus i bokform.


Vad inspirerar dig till att skriva i din vardag?


Blommor, att titta på en film, läsa en bok, prata med nära och kära eller vänner, promenader i staden eller vid havet, utflykter, resor, tidens gång och årstiderna. Allt, faktiskt – till och med en vinflaska som råkade ramla ur händerna på mig.


Paldies mūsu Instagram konta sekotājiem par jautājumiem!

Kommentare


bottom of page